בנוסף, כל ניתוח הנעשה בשד עשוי להקטין את יכולת השד להניק בעתיד, במידה וזו קיימת. שיטות מתקדמות כיום מאפשרות לשמור על כל חיבורי בלוטות השד לפטמה ולכן יש להתאים את השיטה הניתוחית למבנה השד ולגיל המטופלת.
לכן חשוב להבין מה המשמעות של ניתוח זה בכל שלב בחיים בו הוא מבוצע ומה השלכותיו.
בנוסף, ד"ר פרידמן ממליצה למטופלות שעוברות ניתוח בשדיים לשמור על תוצאות הניתוח ככל שניתן. מטופלת שאינה מעוניינת ללבוש חזייה אינה מתאימה לניתוח זה, שכן אם לא תתמוך בשד בהמשך, הצניחה תחזור.
למי מתאים ניתוח להרמת חזה?
במהלך השנים, וגם אירועים שונים במהלך החיים ובפרט לידות ודיאטות משמעותיות, עלולים לגרום לצניחת החזה. בנוסף לשינוי במראה החיצוני, התוצאה עלולה להיות גם פגיעה של ממש בדימוי העצמי. מאחר שהשדיים הם מרכיב מרכזי בתפישת הנשיות של נשים רבות, התחושות עלולות להיות קשות במיוחד – ובמקרים אלה מומלץ לשקול לעבור הליך כירורגי שיהפוך את החזה שוב לזקוף. בעמוד זה תמצאי מידע מפורט על הניתוח, כך שתוכלי להבין האם הוא רלוונטי עבורך והאם גם את תוכלי לשדרג את חייך בזכותו.
קהל היעד של ניתוחים להרמת החזה הוא נשים בעלות חזה נפול שמרגישות כי איכות החיים שלהן תשתפר במידה ניכרת אם ישנו את המראה של השדיים. לפני הניתוח מבוצעות בדיקות שונות שמטרתן לוודא התאמה מלאה (פירוט בהמשך העמוד), ועוד קודם לכן תוכלי לערוך שתי בדיקות ביתיות פשוטות:
א. מבחן העיפרון:
קחי עיפרון והניחי אותו מתחת לשד. אם העיפרון נשאר במקום ולא נופל, זוהי אינדיקציה סבירה לכך שהרמת חזה עשויה לשפר את המראה של איבר זה (ואיתו כאמור את הדימוי העצמי והביטחון העצמי).
ב. מבחן הפטמה:
מדד מדויק אפילו יותר הוא מיקום הפטמה בהשוואה לקפל התת שדי (הנקודה שבה השד משיק לעור). אם הפטמה נמצאת מתחת לקו הקפל הנ”ל, מדובר בחזה נפול, וככל שגדל המרחק בין הקפל התת שדי לבין הפטמה, כך גדלה כדאיות הניתוח.
שתי הבדיקות הנ”ל (מבחן העיפרון ומבחן הפטמה) מספקות אינדיקציה סבירה לגבי הצורך בניתוח הרמת חזה, אבל כמובן שהחלטה מוסמכת מתקבלת רק לאחר מפגש הייעוץ עם ד"ר טלי פרידמן.
למי הניתוח אינו מתאים?
הניתוח להרמת חזה מתאים למגוון רחב של נשים בטווח גילים יחסית רחב. אך לעומת זאת, הוא גם עלול שלא להתאים לנשים בקטגוריות מסוימות. הנה כמה דוגמאות לנשים אשר לא יוכלו לעבור את הניתוח:
- נערות שלא סיימו את גדילת השדיים או שמשקל גופן אינו יציב.
- נשים אשר אינן נמצאות במצב בריאותי תקין.
- נשים מעשנות שלא יכולות להפסיק לפחות לתקופה כוללת של כחודשיים.
- לנשים אשר משקל גופן אינו יציב, מומלץ להן לבצע את הניתוח כשהמשקל מתאזן.
- כאשר אין אישור כירורגית שד לניתוח בשל מחלה בשדיים.
- מטופלת המתכננת הריון בקרוב, לה מומלץ לשקול לבצע את הניתוח לאחר הלידות וכשמשקלה יציב.
מהלך הניתוח
הבסיס להרמת חזה מושלמת הוא תכנון מוקפד, בהתאם לממצאים ממפגש הייעוץ וכמובן על סמך קשב מלא לרצונותיה של כל מטופלת. כדאי לדעת שבמקרים מסוימים ההמלצה תהיה לשלב הגדלה והרמת חזה –וזאת אם המטופלת תבקש להגדיל את נפח השדיים שלה.
שיטות מתקדמות כיום מאפשרות לקבל שד יפה וטבעי ולשמר את כל נפחו.
שד המוגדר אידאלי מבחינה אסתטית הנו שד שרוב הרקמה שלו תהיה מעל הקפל שתחת השד, ובכלל זה מיקום הפטמה והעטרה שלו.
בניתוח תבוצע הרמה מכסימלית של רקמת השד תוך איסוף ושפור צורתו. יוסרו עודפי העור והחתכים יתפרו. רוב התפירה נעשית עי תפרים נספגים.
הניתוח אורך כשעתיים, בהרדמה כללית ולאחרי תולבש המטופלת בחזייה רפואית המיועדת לתמוך בשדיים במהלך חודש ההחלמה הראשון. משום שהכאב בניתוח זה הנו קל בלבד, ניתן להשתחרר הביתה בערב הניתוח.
לעיתים ד"ר פרידמן משלבת עם ניתוח ההרמה מרכיבים ניתוחיים נוספים וניתוח זה מתאים מאוד לניתוחים משולבים כמו מתיחת בטן, מתיחת זרועות, צידי חזה ועוד.
שיטת הניתוח: באיזו שיטה הניתוח מתבצע?
שיטת הניתוח משתנה בהתאם לגודל החזה, סוג העור, כמותו ואיכותו. הצלקות האופייניות מניתוח זה הנן סביב העטרה, צלקת אנכית בקדמת השד ולעיתים קרובות לאורך הקפל התת שדי. צלקות אלו הנן קבועות ולא נעלמות.
השיטה הניתוחית בה נעשה הטיפול הפנימי ברקמה משתנה כאמור בהתאם למטרת הניתוח ופרמטרים נוספים.
הניתוח מבוצע במתח מכסימלי, שכן עם ירידת הבצקות בחודשים שלאחר הניתוח, תהיה התרופפות עור קלה והשד יצנח מעט
ככל שאיכות העור ירודה יותר, תהיה התרופפות עור ניכרת יותר.
חשוב מאוד ללבוש חזיה או גוזיה איכותיות באופן קבוע לאחר הניתוח ואף לשון עם גוזיה נוחה בלילה.
כוח המשיכה ממשיך לפעול על גופנו ויגרום לצניחה עתידית של כל רקמה בגוף.
מה כוללת ההכנה לפני ניתוח הרמת חזה?
חשוב לדעת שהרמת החזה תמיד מקטינה את הנראות שלו, והכוונה להקטנת ההמימדים של השד מלפנים, אך לא מקטינה את נפחו.
ההרמה מאפשרת לארגן את רקמת השד כדי שיהיה אסוף ובולט יותר, לכן גודל החזיה צפוי לקטן אחרי הניתוח לרוב.
לכן, לפני הניתוח תסביר זאת ד"ר פרידמן, ותדגים למטופלת מול המראה מה נפח השד הסופי שניתן לקבל בהרמה עם אסוף רקמתי מלא.
כאשר השד ריק מאוד, והמטופלת עדין אינה רוצה להכניס שתל, ניתן להשתמש ברקמה מצד השד, אשר מנויידת פנימה ונתפרת לשד החדש.
לד"ר פרידמן נסיון ארוך שנים בשיטה זו ונחשבת לבטוחה ויעילה.
- שלוב עם שתלים, ניתוח הרמה והגדלה:
בהכנה לניתוח תוצג אפשרות של הכנסת שתלי סיליקון, במידה והמטופלת תרצה שד גדול יותר. עם זאת, הכנסת השתלים מציבה בפני המטופלת השלכות עתידיות נוספות אשר חייבות להיות מוצגות למטופלת טרם הניתוח, ובהם צניחה מואצת של השד דווקא בשל הכנסת השתלים, ניתוחים חוזרים, בשל הכנסת השתלים ועוד. פרוט לגבי סכונים רפואיים של שתלים יפורט בפרק הגדלת החזה.
בנוסף לסוגיה החשובה הנ”ל, היערכות לניתוח הרמת חזה כוללת גם בדיקות רפואיות ובהן ממוגרפיה, US, ובדיקות דם כלליות ובדיקות נוספות –בהתאם לגיל ולמצב הרפואי הספציפי.
יש להפסיק לעשן כחודש טרם הניתוח וחודש לאחריו. יש להפסיק נטילת תרופות וויטמינים מדללי דם כשבועים טרם הניתוח.
יש להגיע לאחר צום ולבצע הנחיות נוספות אשר יתקבלו בפגישת ההכנה עם האחות ועם ד"ר פרידמן.
מהן ההנחיות לאחר הניתוח?
בעיצומו של הניתוח תחליט ד"ר פרידמן האם להכניס נקז או לא. גם אם מוכנס נקז, לרוב יוסר יממה לאחר הניתוח. מטרתו לפנות הפרשות מאזור הניתוח.
לאחר הניתוח יש ללבוש חזיית ספורט במשך כחודש ולאחר מכן תודרך המטופלת לאיזו חזייה או גוזיה לעבור.
ההחלמה הרפואית מהניתוח אורכת כשבוע, בה מתבקשת המטופלת להשאר בביתה, אך יכולה לשבת מול מחשב ולהקליד. החזרה לנהיגה ולעבודה משרדית הנה לאחר שבוע עד שבועיים, בהתאם למצב המטופלת ומידת פעילותה העתידית.
חזרה לפעילות גופנית מתונה הנה כעבור חודש עד חודשיים מהניתוח בהתאם לקצב ההחלמה הרפואי של המטופלת ופעילותה.
מהן תופעות הלוואי לאחר הניתוח?
באופן טבעי השד יהיה נפוח לאחר הניתוח, לרוב ללא תחושה בחלקו או בכולו, כולל הפטמה. התחושה חוזרת לרוב בחודשים שלאחר הניתוח אך עלולה גם לא לחזור במקרים נדירים.
החתכים יהיו מכוסים בפלסטרים ועליהם חבישה תומכת. דרגת הכאב בניתוח זה הנה נמוכה ולכן נוגדי הכאב שיש ליטול לאחר הניתוח הנם קלים ולמספר ימים. לרוב יהיו סמנים כחולים בשד ותתפתח תחושה של גודש בשבועות הראשונים אשר תחלוף.
תהליך ההחלמה הרפואי של החתכים אורך כחודש. לעיתים יותר. תהליך ההחלמה האסתטי של החתכים כולל החלמה כצלקות, לרוב בשדיים לוקח זמן של כשנה אולם עשוי לארוך גם מספר שנים, בתלות הגנטיה של המטופלת והאם מטפלת בצלקות או לא.
מטופלות אשר פעילות גופנית יחוו החלמה ארוכה יותר של הצלקות התחתונות של השד בשל תנעות המתיחה של הזרועות ועור החזה.
החלמה לאחר ניתוח הרמת חזה
בדרך כלל נדרשת חופשה של שבוע עד שבועיים מנהיגה ועבודה, כשבמהלך פרק זמן זה חשוב לנוח ולאפשר לגוף להתאושש. זאת בתלות קצב ההחלמה של המטופלת ומורכבות הניתוח. כמו כן יש להימנע מפעילות ספורטיבית מאומצת במשך חודש. המטופלת תעבור הדרכה טרם הניתוח כיצד להתכונן לניתוח וכיצד לטפל באזור הניתוחי.
משככי כאבים מפחיתים את הקושי הפיזי, והידיעה שתוך מספר ימים כל התופעות נעלמות מעצמן מצמצמת את הקושי הרגשי.
טיפים לזירוז תהליך ההחלמה
הדבר החשוב ביותר שיכול להבטיח את זירוז תהליך ההחלמה, הוא להיצמד להוראות ד"ר פרידמן.
- הכיני מבעוד מועד משככי כאבים להרגעתם בימים הראשונים שלאחר הניתוח.
- הקפידי על מנוחה לתקופה של לפחות שבוע-שבועיים לאחר הניתוח.
- הימנעי מפעילות פיזית מאומצת לתקופה של לפחות חודש.
- הימנעי מהרמה של משאות כבדים לתקופה של לפחות חודש.
- ניתן וחשוב להתקלח לאחר כ-48 שעות ממועד הניתוח.
- הקפידי על לבישת חזייה או גוזייה ייעודית לאורך כל שעות היממה, על מנת לתמוך בחזה.
- הקפידי ככל הניתן לשכב על הגב בלבד, לתקופה של כשבועיים.
- כשבועים לאחר הניתוח יוסרו הפלסטרים במרפאה ותודרך המטופלת באשר לפרוטוקול הטיפול בצלקות.
- טיפול לייזר ויריעות סיליקון ניתן להתחיל כחודש וחצי מהניתוח.
טיפים לשמירה על תוצאות הניתוח לאורך שנים
על מנת לשמור על תוצאות הניתוח לטווח הארוך, או לתקופה ממושכת ככל הניתן, חשוב להקפיד כמובן לשמור על אורח חיים בריא כדי לשמר משקל גוף יציב.
- הקפידי לשמור על משקל גוף יציב לאחר הניתוח.
- הקפידי על לבישת חזייה או גוזייה ייעודית בכל שעות היממה כולל בזמן השינה.
- הקפידי לשכב על הגב ולא להתאמץ יתר על המידה בתקופת ההחלמה שלאחר הניתוח.
- המנעי מריצות וקפיצות ככל שניתן.
איך לבחור מנתח/ת פלסטי/ת לניתוח הרמת חזה?
כולנו יודעות שבחירת המנתחת היא החלטה חשובה ומשמעותית מאוד לתוצאות הניתוח, למניעת סיכונים ולשקט הנפשי של המטופלת.
על מנת לבחור את המנתחת הפלסטית המקצועית ביותר שהכי תתאים לכן, הנה כמה דברים שחשוב לוודא:
- ניסיון ארוך שנים – כמו בהרבה תחומים וניתוחים אחרים, חושב לוודא שהמנתחת בעלת ניסיון עשיר ומוכח בתחום ובניתוח הרלוונטי בפרט.
- שיטות ייחודיות – להרבה מנתחים פלסטיים יש שיטות מיוחדות משלהם. בדקו מה היא השיטה שמתכננת המנתחת עבורכן, השוו אותה לשיטות אחרות ובדקו את היתרונות והחסרונות של כל שיטה.
- תמונות לפני אחרי המלצות ממטופלות עבר – בקשו לראות תמונות לפני אחרי בטווחי החלמה שונים, וקראו המלצןת של מטופלות אשר עברו ניתוח דומה.
- חיבור למנתחת בפגישה – פגישת הייעוץ נועדה בין היתר גם על מנת להכיר פנים מול פנים ולאמוד את הכימיה ואת ההרגשה מול המנתחת. המנתתת אמורה לתת את כל תשומת הלב בזמן הייעוץ, לענות על כל השאלות שיש למטופלת, לתת את המידע המדוייק ככל שניתן ולפרט על ההשלכות של הניתוח.
- כמו כן יפורטו מגבלות הניתוח, תופעות הלוואי והסכונים שלו.
מה כוללת פגישת הייעוץ במרפאה של ד"ר טלי פרידמן?
ד"ר פרידמן תבחן את מצב השדיים באופן יסודי ומעמיק, כולל התייחסות לכמות הרקמות, מצב העור באזור, ההתאמה למבנה הגוף באופן כללי ועוד.
במקביל להמלצה בהיבט האסתטי אם כדאי לבצע הרמת חזה או לא, נדרשת כמובן גם המלצה בהיבט הרפואי. בהתאם לכך, ד"ר פרידמן תסקור את ההיסטוריה הרפואית של המטופלת, כדי לשלול בעיות שעלולות להוביל לסיבוכים או לפגום בהחלמה. בהמשך היא גם מפנה את מי שנמצאת מועמדת מתאימה לבדיקות רפואיות רלוונטיות – בדיקות דם, US, צילום חזה, א.ק.ג ו וממוגרפיה.
ההיבט השלישי שאותו בוחנת ד”ר פרידמן במהלך מפגש הייעוץ הוא המוכנות הרגשית לתהליך. ציפיות ריאליות הן מרכיב בלתי נפרד ממפגש הייעוץ ואחד המפתחות החשובים להצלחה אמיתית של התהליך.
ד"ר פרידמן תתאר את קצב ההחלמה הצפוי, התוצאות הצפויות והמגבלות בניתוח זה. ד"ר פרידמן תסביר באשר לתופעות הלואי והסכונים לסבוכים בניתוח זה. ד"ר פרידמן תציג תמונות של מטופלות להן מבנה שד דומה ותראה מה ניתן להשיג בניתוח זה ומהן החלופות לו.