ניתוח הקטנת חזה הוא הליך כירורגי שמספק תועלת כפולה, גם בהיבט האסתטי וגם בהיבט הבריאותי – שדיים גדולים הם גם כבדים מטבעם ועל כן עלולים לגרום לכאבי גב, כאבים בכתפיים, בעיות יציבה ודלקות בעור באזור שבו הם מתחככים בגוף. אחד המפתחות להצלחת התהליך הוא ציפיות ריאליות, וחלק מכך הוא להבין מה מצפה לך לאחר השלמת הניתוח עצמו. בעמוד זה תמצאי מידע מפורט אודות תקופת ההחלמה לאחר הניתוח הפלסטי, כך שתוכלי להחליט באופן מושכל האם ברצונך לצאת לדרך (שכאמור מבטיחה שינוי משמעותי לטובה מבחינות רבות).
התאוששות לאחר הניתוח
ניתוח פלסטי להקטנת חזה מתבצע בהרדמה כללית ונמשך בדרך כלל בין שעתיים לשלוש. תמיד הקטנת חזה תחייב הרמת חזה כדי להשלים את השינוי ולהבטיח במקביל לממדים מתאימים יותר גם זקיפות של החזה. עם סיום הניתוח ולאחר ההתעוררות מההרדמה, תועברי להתאוששות. במרבית המקרים מספר שעות לאחר ניתוח הקטנת חזה משוחררות המטופלות לבתיהן – כשאל השדיים מחוברים נקזים שמטרתם מניעת הצטברות נוזלים. צינורות אלה מוצאים לאחר יום או יומיים על פי החלטת הרופא/ה המטפל/ת.
כמה זמן נמשכת ההחלמה בעקבות הקטנת חזה?
בדרך כלל נדרשת מנוחה לתקופה של שבועיים. בכל מקרה מומלץ להיות קשובה לגוף ולפרגן לעצמך את פרק הזמן הדרוש להתאוששות מלאה לפני שחוזרים לעבודה ולביצוע כל המטלות היומיומיות. חשוב להדגיש כי גם במהלך שבוע ההחלמה כדאי להתנועע ולא לשכב כל היום – קימה מוקדמת ותנועה מונעות פגיעה בכלי דם ותורמות לחזרה לשגרה גם בפן המנטלי.
על מה מומלץ להקפיד במהלך ההחלמה?
במהלך תקופת ההחלמה לאחר ניתוח הקטנת חזה ישנם מספר דגשים חשובים, ורצוי מאוד להקפיד עליהם:
* הימנעות מפעילות גופנית מאומצת – במשך כחודש.
* הימנעות מהרמת משאות כבדים – גם כן במשך כחודש.
* הימנעות מקיום יחסי מין – במשך 10 ימים עד שבועיים.
* הימנעות מהפעלת לחץ ישיר על השדיים – ובהתאם מומלץ לא לישון על הבטן במשך כחודש ולהיות מודעת לרגישות של אזור החזה בעת קיום יחסי מין.
* הימנעות מחשיפת האזור לשמש – שכן זו עלולה לגרום להצטלקות לא אסתטית.
כמו כן יש להשתמש בחזייה אנטומית ייעודית במשך כחודש.
מהן תופעות הלוואי האפשריות?
תופעת לוואי אחת לאחר הקטנת חזה היא כאב. למרות הכאב, שבמרבית המקרים הינו נסבל, מומלץ כאמור לא לשכב כל הזמן אלא לקום מהמיטה ולהתנועע. ניתן להפחית את רמת הכאב באמצעות משככי כאבים. במקרים חריגים יש לפנות לרופא/ה שביצע/ה את הניתוח.
בנוסף, ישנה נפיחות מסוימת באזור החזה, שמתפוגגת בהדרגה עם הזמן. תופעת לוואי אפשרית נוספת היא התפתחות של פצעונים סביב הפטמות – ניתן לטפל בהם בעזרת משחה אנטיביוטית. כמו כן ייתכן זיהום או דימום, אם כי הסיכון נמוך מאוד.
אילו סיבוכים עלולים להיווצר לאחר הקטנת החזה?
אחוזי ההצלחה של ניתוחים להקטנת החזה גבוהים מאוד. יחד עם זאת עלולים להיווצר סיבוכים שונים, וגם אם מדובר במקרים נדירים מאוד, חשוב להיות מודעת לכך. סיבוך אפשרי אחד הוא אובדן תחושה בפטמות, עוד סיבוך שעלול להתרחש הוא א-סימטריה של השדיים, וישנם גם סיבוכים שעלולים להתעורר עקב ההרדמה.
האם ניתן להניק לאחר הקטנת חזה?
בחלק גדול מהמקרים, הקטנת חזה בניתוח פלסטי מונעת את האפשרות להניק. אין דרך לדעת מראש האם תישמר יכולת ההנקה או לא – למי שלא מוכנה לוותר על ההנקה, מומלץ בדרך כלל להמתין עם הקטנת החזה עד לאחר השלמת הקמת המשפחה (פרט למקרים שבהם הפגיעה עקב כובד השדיים משמעותית במיוחד).
צלקות בעקבות הניתוח
כירורגים פלסטיים מיומנים יבצעו את הקטנת החזה כך שהצלקות יהיו מזעריות. בנוסף, במרבית המקרים הן מתבהרות עם הזמן והופכות שטוחות עד שנותרים פסים עדינים וכמעט בלתי מורגשים.
הליווי מצוות המרפאה
ליווי צמוד מצד צוות המרפאה וכמובן אותו מנתח פלסטי או מנתחת פלסטית שביצעו את ההקטנה הוא מרכיב מהותי בהחלמה מיטבית. כשבוחרים בידי מי להפקיד את החזה ואיפה לעבור את ההליך הכירורגי, כדאי לייחס משקל גם לרמת השירות ובפרט להתחייבות להיות לצידך גם לאחר שהניתוח הסתיים.
הליווי חשוב במיוחד בימים הראשונים – תקופת ההחלמה מתאפיינת מטבעה באי ודאות מסוימת וכמובן באי נוחות, באופן טבעי המנותחות רוצות לדעת שבמידת הצורך יהיה להן עם מי להתייעץ ומהיכן תוכלנה לקבל תשובה לכל שאלה. גם לאחר תום תקופת ההחלמה צוות טוב ושרות אדיב יתגלו בליווי המטופלת במידת הצורך שלה. את התוצאות – תוכלי לראות בין חצי שנה לשנה לאחר הניתוח .זהו אחד הניתוחים שמטופלות מעידות עליו כי היה עבורן משנה חיים בבריאות ובאיכות החיים.
נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך :